czwartek, 5 grudnia 2013

Kruche cynamonowe gwiazdki w gorzkiej czekoladzie


Trudno wyobrazić sobie Święta bez gwiazd (pierwsza gwiazdka na którą czekamy by zasiąść do wigilijnego stołu, cudowna gwieździsta noc Bożego Narodzenia i ... ta jedna, szczególna gwiazda, która prowadzi mędrców do stajenki Betlejemskiej...) No tak. Gwiazdki musza być! A co powiecie na takie ciasteczka -gwiazdki, które przybliżają zimową, świąteczną atmosferę swoim mocno cynamonowym zapachem? Taka mała odmiana (a może konkurencja ?) dla tradycyjnych pierniczków ;)

Kruche cynamonowe gwiazdki w gorzkiej czekoladzie

Składniki:
  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej (użyłam mąki ryżowej)
  • około 50 - 100 g gorzkiej czekolady do ozdoby (w oryginale mlecznej)

Procedura:

Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując nieduże odstępy (ciasteczka praktycznie nie rosną). Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. (Ja piekłam kr
ótko, zaledwie 8-10 minut) Wystudzić na kratce.
Gorzką czekoladę roztopić w kąpieli wodnej  z 1 łyżką masła (50 g czekolady) lub 2 łyżkami (100 g czekolady). (Ja roztapiałam w mikrofalówce bo tak szybciej i nie używałam masła). Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-cynamonowe-gwiazdki-w-mlecznej-czekoladzie


Przepis bierze udział w akcjach "Z cynamonem 2013", 
"Wigilia 2013 ":


4 komentarze:

  1. Gwiazdki wyglądają zjawiskowo - ku mojemu zdziwieniu wcale nie są tak trudne do przygotowania, jak mogłoby się wydawać patrząc na obrazek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście tak jest. Nie są trudne do wykonania. Przy wyrabianiu ciasta potrzeba jednak chwilkę cierpliwości bo na początku wydaje się być zbyt suche aby składniki się połączyły jednak w miarę starannego wyrabiania konsystencja jest później idealna i dlatego lepiej nie dać się skusić na dolewanie wody :)

      Usuń
  2. Świetny przepis, zgłoś go do świątecznego konkursu na stronie www.nps-mix.pl/konkurs/

    OdpowiedzUsuń

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)