poniedziałek, 16 grudnia 2013

Śnieżne gwiazdki 3D


Coś ostatnio naprawdę gwieździście na moim blogu się zrobiło. Nic tylko gwiazdki piekę cały grudzień! Chyba jakiejś manii dostałam eheh :) No i tak; jak tylko zobaczyłam ten przepis to zaraz obiecałam sobie, że muszę go koniecznie spróbować, żeby nie wiem co! I oto moje zamierzenie zostało zrealizowane w pełni. To naprawdę super pomysł na świąteczne lecz nietypowe ciasteczka. Nawet jeśli poświecicie na nie trochę czasu to goście Wam to wynagrodzą po stokroć okrzykiem zachwytu i będziecie z siebie naprawdę dumni :) 

Śnieżne gwiazdki 3D

Składniki:


Na ciasto:
  • 180 g masła, schłodzonego
  • 180 g cukru pudru
  • 350 g mąki pszennej
  • 1 duże jajko (dałam średnie)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
  • szczypta soli
Na dekoracje z lukru:
  • 170 g cukru pudru
  • 2 - 3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (wykorzystałam wodę 2 łyżki)
  • delikatna posypka cukrowa lub wiórki kokosowe

Procedura:

Wszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut (ciasto można przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można także mrozić). Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3-4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać foremką gwiazdki (najlepiej jeśli są to gwiazdki pięcioramienne, wtedy najładniej się prezentują). W każdej gwiazdce zrobić nożem takie nacięcie, aby uzyskać otwór ok. 6 mm szerokości i długości połowy gwiazdki, zaczynając nacięcie od jej środka ku dołowi. Musimy tak ułożyć gwiazdkę, aby 3 ramiona znajdowały się na górze a dwa na dole, a nacięcie robimy dokładnie pomiędzy dwoma dolnymi ramionami gwiazdki (dla łatwiejszego zrozumienia zawsze możecie zerknąć na zdjęcia z oryginalnego linku, który znajdziecie pod przepisem). Warto na próbę upiec kilka ciasteczek i spróbować je złożyć, by sprawdzić, czy szerokość nacięcia jest odpowiednia. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia  (ja piekłam króciutko, bo tylko 7-8 minut). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Cukier puder rozetrzeć grzbietem łyżki z wodą lub sokiem z cytryny. W razie konieczności dodać więcej wody lub soku. Przełożyć do woreczka, odciąć róg i udekorować ciasteczka paskami lukru, po czym natychmiast obsypać cukrowymi kuleczkami lub wiórkami kokosowymi i złożyć po 2 ciasteczka razem. Można przechowywać do 7 dni, w zamkniętym pojemniku.



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/sniezne-gwiazdki-3d

Przepis bierze udział w akcjach "Wigilia 2013 " i "Ciastka i ciasteczka:

1 komentarz:

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)