czwartek, 2 stycznia 2014

Rustykalne ciasto z jabłkami


Każdy rok przynosi ze sobą nowe nadzieje na lepsze życie i świetlaną przyszłość... Ciekawi jesteśmy jak nam to tym razem wyjdzie. Będzie lepiej a może ... gorzej? Ja wole mieć nadzieje ze będzie lepiej choć jak dla kontrastu muszę przyznać iż do optymistów nie należę. To jedynie, jakby to określić, mój akt woli przeciw naturalnym sentymentom ;) Być może przeczę samej sobie eheh No cóż... W każdym bądź razie w tym Nowym Roku 2014 witam Was wypiekiem, który dzięki swoim jasnym barwom, wnosi na stół nieco światła i radości: zachęcający, piękny, żółty kolor, świeżość zapachu cytryny no i miła podniebieniu słodycz jabłek... Ciasto to prawie "urzekło" wszystkich swoją prostotą i znakomitym smakiem. Musicie koniecznie spróbować!

Rustykalne ciasto z jabłkami

Składniki:
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 100 g cukru
  • 1 cytryna (otarta skórka i sok)
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 220 g mąki
  • 5 łyżek mleka
  • 9 g proszku do pieczenia (ciut więcej niż jedna łyżeczka)
  • 4 jabłka jednakowej wielkości
  • cukier puder do dekoracji
  •  
Procedura:

Miękkie masło utrzeć z cukrem i otartą skórką z cytryny. Nie przerywając miksowania dodawać kolejno po jednym jajku, a potem na przemian z mlekiem, przesianą mąkę, wymieszaną uprzednio z solą i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przelać do tortownicy 22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia bądź wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Następnie obrać jabłka i każde przeciąć na pół, pozbawić je gniazd nasiennych i przy pomocy ostrego noża zrobić na wypukłej części jabłek nacięcia w dwóch kierunkach, tak aby tworzyły estetyczną siatkę. Posmarować każde jabłko sokiem z cytryny aby nie ściemniało. Na środku ciasta położyć jedną połówkę jabłka (nacięciem do góry), a resztę rozłożyć wokół niej, bez wciskania ich w masę. Piec ciasto w nagrzanym piekarniku do 180°C przez ok. 45 minut (mnie wystarczyły 40). Po upieczeniu odstawić ciasto do całkowitego ostudzenia i posypać po wierzchu cukrem pudrem wedle własnego uznania.

ŹródłoWłoska książka pt:"Oggi cucino io  - 400 ricette facili e di sicuro successo per tutti i gusti e le occasioni" Wydawnictwo Mondadori



2 komentarze:

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)