piątek, 30 stycznia 2015

Ciasto z jabłkami z cukrową skorupką


Z pewnością zauważyliście iż ostatnio coraz mniej śledzę mój blog... Cóż życie matki i zony jest pełne radości ale także różnych zobowiązań i nieraz nie ma tego czasu co by się chciało mieć lub po prostu okoliczności wszelakie lub najzwyklejsze chociażby warunki atmosferyczne nie pozwalają wykonać żadnego przyzwoitego zdjęcia ... (wszystkim tym którzy znają się na fotografii profesjonalnej, kulinarnej czy też nie, od razu zastrzegam, że ja nie mam o niej zielonego pojęcia a zdjęcia, które tworzę są najzwyklejszą improwizacją amatorską i to jeszcze bez specjalnego sprzętu!) No dobra może mi nie uwierzycie ale przez ostatnie 2 miesiące upiekłam sporo nowych rzeczy i bardzo chciałam Wam je zaprezentować jednak no nie było jak! Najgorzej miała się właśnie kwestia zdjęć... na moim blogu od wieków wszystkie przepisy są zaopatrzone fotkami i ma się rozumieć  zamierzam tak dalej kontynuować póki Biały Obrus istnieje!
A teraz już powracam do Was ze świeżutkim przepisem na przepyszne ciasto z jabłkami - bardzo proste i banalne, nie trzeba nawet stać przy nim długo i ubijać a mimo to jest naprawdę smaczne :) Co więcej ciasto to ma w sobie jedną wyjątkową i uwodzicielską wręcz rzecz - mianowicie delikatną chrupiącą cukrową skorupkę - Z wyglądu przypomina lekkie kryształki szronu, które mienia się w świetle ;) Ciasto nadaje się wiec jak najbardziej na zimowy sezon, a do tego może jeszcze w towarzystwie dymiącej filiżanki kawy lub herbaty :) I co Wy na to ?



Ciasto z jabłkami z cukrową skorupką 

Składniki:

  • 4 jabłka
  • 1 cytryna niewoskowana
  • 300 g mąki
  • 150 g cukru + 3 łyżki z górką do oprószenia wierzchu
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia (w oryginale 2)

Procedura:

Obrać jabłka, pokroić w kostkę tej samej wielkości i skropić sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Roztopić masło w rondelku i odstawić do ostygnięcia. W jednej misce przesiać mąkę i proszek do pieczenia i wymieszać z 150 g cukru i skórką z cytryny. Do drugiej miski wbić jajka i rozbełtać je krótko mikserem, potem zacząć dodawać mąkę z proszkiem i cukrem (na 3 razy), wymieszać wszystko dokładnie po każdym dodaniu. Następnie wlewać przestudzone masło i znów wymieszać. Na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłka i dobrze wszystko połączyć przy pomocy łopatki. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) lub nasmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać do niej surową masę i wyrównać. Posypać wierzch ciasta 3 łyżkami cukru a potem wykonując koliste ruchy strząsnąć tortownicą (tak jakby to było sito); zabieg ten pomoże rozprowadzić równomiernie cukier po całej powierzchni ciasta. Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 35 minut. Ostudzić w formie a potem wyjąć.

 Źródło: przepis pochodzi z włoskiej książki z serii ukazującej się z dziennikiem Corriere della Sera - Accademia Maestri Pasticceri Italiani "Scuola di pasticceria - 1  - Torte e crostate"



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze to najczytelniejszy i najmilszy ślad Waszej obecności. Są o wiele lepsze od wszystkich tych matematycznych wskaźników wizyt i wyświetleń :) Dzięki nim widzę kto rzeczywiście jest zainteresowany moim blogiem :) Nie wstydźcie się komentować! Każde słowo, nawet to krytyczne, chętnie przeczytam :) Miło mi będzie jeśli polubicie też moją stronę na facebook'u :)))
Jeśli nie jesteście posiadaczami żadnego bloga a chcecie coś napisać to wybierzcie najpierw z menu rozwijalnego pozycję "Anonimowy", a podpiszcie się (imię lub nickname) w treści Waszego komentarza.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ ZA WSZYSTKIE KOMENTARZE I POLUBIENIA :)